Etuoikeus olla mukana lääketutkimuksissa

– Koin itseni todella etuoikeutetuksi, kertoo helsinkiläinen Sari Lehtonen, synt. 1965, lääketutkimuskokemuksistaan. Tutkimuksen myötä ykköstyypin diabetes on tullut hänelle lähemmäksi ja hän on pysynyt ajan hermolla, mitä diabeteksen hoidossa tapahtuu.

– Tutkimukset ovat tuoneet positiivista asennetta diabeteksen hoitoon, Lehtonen sanoo. Muutakin hyötyä tutkimuksista on ollut: hän on voinut tavata lääkäriä normaalia useammin. Lisäksi ovat tulleet tutkimushoitajan tapaamiset.

Ensimmäisessä lääketutkimuksessaan Sari Lehtonen oli vuonna 1981 tuoreen ykköstyypin diabetesdiagnoosinsa kanssa. Tutkimukseen häntä pyysi hoitava lääkäri. Tutkittavana oli insuliinipumppu, joka oli tehty sydämentahdistimesta. 80-luvun lopulla testattavana oli sen hetken pienin pumppu. Insuliinipumppujen lisäksi Lehtonen on ollut insuliinitutkimuksissa. Eräs pitkävaikutteinen insuliini osoittautui niin sopivaksi, että se määrättiin hänelle hoidoksi. Insuliinia sai apteekista Lääkintöhallituksen erityisluvalla.

Diabeteksen hoitoon liittyvät tutkimukset ovat olleet pitkiä tutkimuksia. Ne ovat kestäneet esimerkiksi puoli vuotta. Eri tutkimuksissa Lehtonen oli mukana yhteensä noin 15 vuotta. Hän haluaisi edelleenkin osallistua tutkimuksiin, mutta syöpädiagnoosi estää sen. Läheisetkin ovat suhtautuneet hyvin siihen, että Lehtonen on ollut mukana tutkimuksissa.

– Ei ole tullut puhetta, uskallanko tai vaivaako tutkimus liikaa, Sari Lehtonen summaa.